Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

[columns]
[column size=”half” last=”yes”]

[/column]
[/columns]

Članovi kluba Extreme Sport Sarajevo su i ove godine uzeli učešće u trinaestim tradicionalnim zračnim igrama u Oludenizu u Turskoj koje su se održale u periodu od 19.10.2012. do 23.10.2012.

Naime, pomenuti događaj se održava već 13 godina zaredom, još od 2000. godine.

Posjetivši ovaj veliki paraglajding događaj, na kojem se okupio veliki broj paragliding pilota iz čitavog svijeta, iskoristili smo priliku te promovisali Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Avgustu naredne godine u organizaciji našeg kluba na Olimpijskoj planini Bjelašnici. Dolazak su potvrdili mnogobrojni piloti takmičari kao i mnogi drugi koji imaju namjeru pratiti takmičenje te letjeti na našim planinama.

Oludeniz je malo ali prekrasno turističko mjesto u kojem je turizam posljednjih godina doživio pravu ekspanziju zahvaljujući upravo paraglajdingu.

Iznad prekrasne lagune se uzdiže planina Babadag sa svojim najvisočijim vrhom od 1972 m nadmorske visine. Visina planine i blizina plaže na koju se slijeće, privlači mnogobrojne “acro” pilote iz čitavog svijeta te sve ostale pilote koji žele da sigurno usavrše svoje pilotske vještine iznad bezbjedne vodene površine.

Magazine “Forbes” je u broju objavljenom 18.Sept.2000.g. uključio let paraglajderom sa Babadaga iznad Oludeniza u 10 stvari koje trebate učiniti prije smrti. Kako je interesovanje za paragliding sve više u porastu govori činjenica da je ove godine broj učesnika i posjetilaca Air Games-a veći nego ikada do sada.

Kupanje u Oktobru, temperature zraka 34 stepena celziusa, toplo more, vedro nebo i “dobar vjetar” te ljubazni domaćini su više nego dobar razlog da ih posjetimo i slijedeće godine

Leave a Comment