Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

za_web_final

120 TAKMIČARA I TAKMIČARKI IZ PREKO 20 ZEMALJA SVIJETA

SVJETSKO PRVENSTVO U PRECIZNOM SLIJETANJU PARAGLIDEROM – PGAWC 2013

BJELAŠNICA OD 17. DO 25. AUGUSTA 2013.

 

(Sarajevo, 26. juni 2013. godine) Zadovoljstvo nam je najaviti održavanje Svjetskog prvenstva u preciznom slijetanju paragliderom – PGAWC 2013, koje će se održati na Bjelašnici u periodu od 17. do 25. augusta 2013. godine. Paragliding klub „Extreme“ i Vazuhoplovni savez BiH su organizatori ovog prestižnog sportskog takmičenja koje se organizuje svake dvije godine pod nadzorom Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI), priznate od Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC).

„Ponosni smo na činjenicu da je ovo najznačajnije međunarodno sportsko takmičenje koje će se održati u našoj zemlji nakon XIV Zimskih olimpijskih igara, te ujedno i najveće paragliding takmičenje koje će se desiti u naredne dvije godine u svijetu“ naglasio je Mirvad Zenuni, direktor takmičenja.

Učešće su najavili takmičari i takmičarke iz preko dvadeset zemalja svijeta (Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Bjelorusije, Rumunije, Norveške, Turske, Češke, Slovačke, Austrije, Italije, Njemačke, Švicarske, Velike Britanije, Japana, Malezije, Indonezije, Kine, Litvanije, Kolumbije, Katara), njih 120 će braniti boje svojih reprezentacija.

PGAWC je najcjenjenije, najzahtjevnije i najatraktivnije takmičenje u disciplini preciznog slijetanja paragliderom. Ono okuplja najbolje svjetske pilote paraglidera, bivše, aktuelne i buduće svjetske prvake čije prisustvo garantuje dolazak pilota amatera, turista i zaljubljenika u vazduhoplovne sportove iz svih dijelova svijeta. U  tom kontekstu organizacija ovakvih događaja ima izniman značaj na razvoj turizma zemalja domaćina takmičenja.

Zahvaljujući prirodnim resursima, idealnim za vazduhoplovne sportove, koje BiH posjeduje vlada veliki interes kako takmičarskih ekipa, tako i pratećih industrija u ovoj oblasti. Procjenjuje se da će ovo biti najbolje takmičenje na listi Međunarodne vazduhoplovne federacije.

Leave a Comment