Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

winner

Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju paragliderom uspješno je okončano sa 7 takmičarskih rundi.

Read More

Na takmičenju je učestvovalo 79 pilota iz 18 zemalja (Bjelorusija, BiH, Bugarska, Kina, Češka, Hrvatska, Mađarska, Japan, Kazahstan, Kolumbija, Litvanija, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Tajland, UK, Turska).

Titulu najboljeg i prvo mjesto osvojio je Sheng Guang Qiang iz Kine, drugo mjesto osvojio je prethodni svjetski prvak Jaka Gorenc iz Slovenije, a trećeplasirani je bio Tomaš Lednik iz Češke.

Što se tiče timskih rezultata reprezentacija, prvo mjesto pripada reprezentaciji Češke, drugo reprezentaciji Bugarske, a ne trećem mjestu je reprezentacija Srbije.

Kada je u pitanju naša reprezentacija, ona je prema ukupnom rezultatu na 13. mjestu. Pojedinačni rezultati naših reprezentativaca su slijedeći: Dino Delić – 57. mjesto, Mario Knezović – 68. mjesto,Hazim Ljubijankić – 70. mjesto, Elvis Ljubijankić – 73. mjesto,Miron Matijević – 77. mjesto.

Ponosni smo na činjenicu da je ovo najznačajnije međunarodno sportsko takmičenje koje se održalo u našoj zemlji nakon XIV Zimskih olimpijskih igara, te ujedno i najveće paragliding takmičenje koje će se desiti u naredne dvije godine u svijetu.

Bosna i Hercegovina je ove godine imala čast da organizuje Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju paragliderom – PGAWC 2013, koje se održalo na Bjelašnici u periodu od 17. do 25. augusta 2013. godine. Paragliding klub Extreme Sport Sarajevo je bio domaćin ovog prestižnog sportskog takmičenja koje se organizuje svake dvije godine pod nadzorom Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI), priznate od Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC).

PGAWC je najcjenjenije, najzahtjevnije i najatraktivnije takmičenje u disciplini preciznog slijetanja paragliderom. Ono okuplja najbolje svjetske pilote paraglidera, bivše, aktuelne i buduće svjetske prvake čije prisustvo garantuje dolazak pilota amatera, turista i zaljubljenika u vazduhoplovne sportove iz svih dijelova svijeta. U  tom kontekstu organizacija ovakvih događaja ima izniman značaj na razvoj turizma zemalja domaćina takmičenja.

win2

win3

Oficijelne rezultate možete preuzeti ovdje

Results-official-all Results-official-team Results-official-women

Leave a Comment