Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SOMNIUM – za cross-country pilote sa snovima 

 

Somnium nudi sve što cross-country piloti traže: udobnost, aerodinamični položaj za sjedenje s malim otporom, hibridnu zaštitu, impresivan stupanj pasivne sigurnosti. Sa samo 3.7 kilograma (veličina S), hodanje do polijetanja je nevjerovatno lakše.

NOVA_Somnium

Više sigurnosti

Somnium je opremljen inovativnim hibridnim protektorom. Kada izvadite sjedište van iz ranca, pjena počinje da arste. Nakon polijetanja, zaštitna pjena se nadopunjuje zračnim jastukom. Ovaj vazdušni jastuk ne samo da podržava područje zdjelice – nego štiti i cijela leđa. U svojoj klasi, SOMNIUM nudi jedinstvenu razinu pasivne sigurnosti

Više performansi

SOMNIUM je opremljen sa Splitom Loops. To osigurava udoban položaj za sjedenje i istovremeno poboljšava performanse krila tokom glajda a tendenciju da se krilo uvija prigušuje što to ima pozitivan utjecaj na vašu finesu, posebno u turbulentnim uslovima. Savršeni dizajn i vitak “pod” (kukuljica) naglašavaju ovaj performansni potencijal.

Manje težine

Mala veličina pakiranja, mala težina: zahvaljujući Hibridnom protektoru, SOMNIUM može biti pakiran u malu veličinu sa 3.7kg za veličinu S što je izvanredno lagano, bez kompromisa po pitanju pasivne sigurnosti. Pjenasti protektor može biti visoko kompresovan i razdvojen od materijala a zračni jastuk smotan i spakovan u gotovo ništa. SOMNIUM nudi kompletan paket performansi, sigurnosti sa veoma malo težine.

Ciljna skupina

Somnium je prvenstveno usmjeren na pilote koji zahtijevaju performance. Sjedište nudi visoki stupanj pasivne sigurnosti u kombinaciji s malom težinom i odličnim aerodinamičkim karakteristikama. Visoka stepen udobnosti te “pod” koji povećava osjećaj ugodnosti u zraku.

Materijali

Vanjski i unutrašnji omotač Nylon Ripstop
Glavne i ramene trake Polyester
Nožne omče-trake Polyester
Prsna veza Polyamid
Karabiner AustriAlpin Stratus
Kopče Aluminum buckles, T-Lock-System
Protektor Pre-inflated Airbag

Tehnički podaci

    S M L
Visina pilota cm <168 <180 >180
Težina sjedišta kg 3,70 3,90 4,10
Certifikat   PH 132.2015
Maksimalna težina   130 kg lt. LTF
Vrijednost upijanja energije g 36
Boja   NOVA Racing Red
Screenshot_9

Vrlo siguran, vrlo lagan. Hibridna Zaštita kombinira prednosti pjene izaštite zračnog jastuka: mala težina, mala veličina pakiranja i visok stupanj pasivne sigurnosti. Sjedišta opremljena Hibridnim protektorom nude savršenu kombinaciju (i prednosti) dvaju sistema zaštite.

.

Screenshot_10

Uvijek u očima. Uvijek u očima oba oka i jednostavan za upotrebu: prednji kontejneri pružaju visok stupanj sigurnosti – ako je samo zbog njihove vidljivosti. To je jedan od razloga zbog kojih smo opremili naša sjedišta (a posebno lagane modele) s rezervnim padobranima montiranim naprijed.

Screenshot_11

Lagan i izdržljiv. Lagano sjedište kombinira nisku masu s visokom izdržljivosti i robusnosti. To je moguće pomoću visoko kvalitete tkanine i pametnim rezanjem kako bi nepotrebni materijal sveli na minimum.

Screenshot_12

Stalna zaštita. Ventil vazdušnog jastuka je odkrucijalnog značaja za brzu inflaciju vazdušnog jastuka. ventili se mogu oštetiti prilikom ubacivanja sjedišta u ruksak ali zaštitnik ventila zračnog jastuka to sprječava.

Screenshot_13

Idealna Forma. Naše S i L veličine nisu samoskalirane kopije veličine M. Svaka veličina je individualno dizajnirana. Rezultat je po mjeri geometrija: svaki pilot ima optimalan položaj sjedala – nema više “konfekcijski” nerazmjerne geometrije!

Screenshot_17

Više udobnosti. Sjedišta sa “Split Loops” koristite pojedinačno ukopčane nožne petlje umjesto ploče za sjedenje. Rezultat je dobra upravljivost u kombinaciji s ugodnim ovjesom i impresivnom glatkoćom tokom glajda. Uvijanje je svedeno na minimum.

U fokusu

Letenje bez kukuljice

SOMNIUN možete letjeti bez pod-a (kukuljice). Pod možete ukloniti uz vrlo malo truda i zamjeniti ga sa stirrup-om (uzengijom). Ovo je vrlo korisna značajka kada letite u NE termičnim uvjetima ili jedtrite grebenima.

 

csm_split_loops_18d2984508
csm_Pod__49_of_51__copy_3f6b0c9c2f
csm_SOMNIUM_feet-strap_0bee5d2916

Dostupne boje:

csm_Pod__3_of_51__copy_e3721f0878

Racing Red

csm_Somnium1_9a638cdae8

Pure Black Line