Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da je juče 22.08.2010. u Babinom Dolu na Bjelašnici uspješno završen Svjetski kup u preciznom slijetanju paraglajderom ”Sarajevo Open Air 2010”, takmičenje najvišeg ranga u ovoj disciplini, a u organizaciji sportskog kluba Extremesport Sarajevo i Vazduhoplovnog saveza BiH. U petak 20. avgusta su bili održani trenažni letovi za pilote, a u subotu 21. i nedjelju 22. avgusta izvedeno je pet takmičarskih serija te brojni revijalni letovi pilota van konkurencije i tandema. U konkurenciji je bilo oko 70 pilota iz cijelog svijeta; iz daleke Indonezije i Japana, obližnje Češke Republike i Bugarske, susjednih Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, uključujući i veliki broj domaćih pilota.

Pobjednici su proglašeni u četiri kategorije: žene pojedinačno, muškarci pojedinačno i ekipno te najbolji od domaćih takmičara. Najuspješnijim u sve četiri kategorije su dodijeljene medalje i prigodni pokloni, a u kategoriji muškarci pojedinačno dodijeljene su i novčane nagrade. U konkurenciji žene jedinačno treće mjesto osvojila je Ifa Kurniavati iz Indonezije, drugo mjesto Milica Marinković iz Srbije te prvo mjesto Marketa Tomaskova iz Čehoslovacke. U kategoriji muškarci pojedinačno trećeplasirani je bio Pavle Marinković iz Srbije, drugoplasirani Jaka Gorenc iz Slovenije i prvoplasirani Goran Djurkovic iz Srbije.

Kada je u pitanju ekipno takmičenje, treća najbolja ekipa bila je Yagababa, druga ekipa Best 4 Nike i prva ekipa Gugi parapro. Od domaćih takmičara na pobjedničkom postolju su stajali Dino Delić na trećem mjestu, Zlatko Ljutika na drugom mjestu i Miroslav Vidojević na prvom mjestu. Pored brojnih posjetilaca koji su se ova tri dana okupili na Bjelašnici da podrže takmičenje i bodre naše pilote, Sarajevo Open Air 2010 finansijski i na druge prigodne načine podržali su sponzori i prijatelji, a neki od njih su: Bosnalijek, BH Pošta, Direct Media, Zlatar Kasumagić, Red Bull, Sarajevski Kiseljak, Tuborg, KJP Zoi ’84, hostel Feri Igman, caffe bar Opera, Moja klinika, Gracija, Hayat, BH Dani, slastičarna Ramis te Klub spasavalaca 2000.

Srdačno se zahvaljujemo svima koji su doprinijeli da Svjetski kup ”Sarajevo Open air 2010” bude uspješno organizovan i održan te se radujemo narednom, još uspješnijem druženju uz paraglajding u organizaciji Extremesport kluba Sarajevo.

Leave a Comment