Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

DRŽAVNO PRVENSTVO U PRECIZNOM SLIJETANJU
PARAGLAJDEROM NA CILJ

Obavještenje! 

Dragi takmičeri, prijatelji kluba, ljubitelji paraglajdinga…
Nažalost, i ovaj vikend je u najavi prejak vjetar te smo primorani jos jednom pomjeriti takmičenje za naredni vikend tj 06. i 07.10.2018.
Iskreno se nadamo da ce se vrijeme stabilizovati te da ćemo sljedećeg vikenda imati super uslove za letenje i takmičenje.

Sportski pozdrav, Extreme Sport Club Team

Dragi piloti paraglajdera, Bosanci i Hercegovci, te komšije iz susjednih država… 

S ponosom Vas obavještavamo da je Extreme Sport Club-u iz Sarajeva povjerena organizacija Državnog prvenstva u preciznom slijetanju paraglajderom na cilj koje će se održati 22.09 i 23.09.2018 u Babinom dolu na Bjelašnici.

Svi piloti koji su dolazili na takmičenja u našoj organizaciji, znaju kakvi smo kao domaćini i kao organizatori te Vam i ovaj put obećavamo da ćemo se pobrinuti pružiti Vam odlične takmičarske uslove i organizaciju kao što smo to radili i predhodnih godina na našem tradicionalnom “Sarajevo Open Air” takmičenju.

Takmičenje je otvorenog karaktera pa koristimo priliku da pozovemo sve kolege pilote bez obzira iz koje zemlje da dolaze.

GENERALNE INFORMACIJE

  • ⦁ PRISTUP

Maksimalan broj takmičara je 120

Pilotske dozvole kao i validne sportske dozvole su obavezne

Registracijsku formu popunite na sljedećem link-u

⦁ REGISTRACIJA

>Cijena kotizacije je 40,00KM (20,43€) je za sve prijave do 01.08.2018

>Cijena kotizacije za prijave nakon 01.08.2018 iznosi 60,00KM (30,64€)

U cijenu kotizacije je uključeno:

⦁ Transport na poletište (žičara)

⦁ Lunch paket

⦁ Voda na poletištu i sletištu

⦁ Majica (suvenir)

⦁ Hitna pomoć

⦁ Elektronska obrada podataka

⦁ Medalje, pehari i diplome

⦁ Gorska služba spasavanja

⦁ Gratis upad na sva dešavanja vezana za takmičenje te na sve zabave

⦁ ID kartice obavezne kao pokaz za transport

⦁ Takmičarski broj (isprintan na ceradi sa gumom za nogu)

⦁ Pokloni za pobjednike

⦁ Informacije za smještaj o povoljnoj cijeni

Uplate registracije vršiti na:

Extreme Sport Club Sarajevo
Iza gaja 8, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Transakcijski račun za uplate iz BiH. 1401 0511 3000 3180 Sber Bank

Uplate iz inostranstva vršiti na:

IBAN (account number) : BA391941410175801227Beneficiary name :          ACRO DOO Beneficiary full address: GAZIHUSREVBEGOVA 59, 71000 SARAJEVO BOSNA I HERCEGOVINA

Uplate putem PayPal-a

info@extemesport.ba

GENERALNI RASPORED

Petak 21.09.2018

Trening dan. Transport ne obezbjeđuje organizator ali je dogovorena promo cijena minus 50% na redovnu cijenu karte, za sve takmičare sa ID karticom. Cijena sa popustom iznosi 6,00KM.

Da bi dobili ID karticu potrebno se je predhodno registrovati a registraciju će biti moguće izvršiti u klupskoj kolibi Extreme Sport u Babinom dolu.

Petak 21.09.2018

>18:00-20:00h Zvanična registracija u kolibi Extreme Sport

>20:00h Ceremonija otvaranja

Subota 22.09.2018

>09:00h Takmičarski brifing

>09:15h Polazak na start

>09:30h Početak takmičenja – prva serija

>18:00h Posljednja serija za prvi takmičarski dan (planirano je 5 serija za Subotu)

>18:00h – 21:00h slobodno letenje

Nedelja 23.09.2018

>09:00h Brifing

>09:30h – 12:00h Nastavak takmičenja

>12:00h Proglašenje pobjednika i zatvaranje takmičenja

>12:30h Slobodno letenje

TAKMIČARSKI TEREN

⦁ Letjelište Bjelašnica

Bjelašnica i Babin do su posljednje godine doživjeli određenu preobrazbu terena koja nama pilotima ide u prilog i ubjeđeni smo da će ovo biti naj uzbudljivije takmičenje do sada jer pored odličnih uslova za letenje koje je pružao start “Trosjed”, od prošle godine u funkciji je nova žičara, šestosjed koja se penje 200m visočije od starog trosjeda na poletište “Međustanica”. Naime, start Međustanica orjentiran prema Sjeveroistoku koji je najčešći pravac vjetra na ovoj lokaciji, je mnogo bolji, prostraniji i lakši za polijetanje u odnosu na stari start “trosjed” a ujedno je to glavno poletište članova kluba kao i tandem pilota. Također, šestosjed je mnogo brži za transport, pa iako je dionica mnogo duža, vožnja traje mnogo kraće, cca 6minuta, što nam omogućava veliki broj takmičarskih serija u kratkom periodu.

Sletište Babin do je također djelom izmijenjeno, isječen je veliki broj stabala oko samog sletišta pa je i manevarski prostor kod slijetanja mnogo veći nego prije.

Za slučaj vjetra južnih smjerova, planirano je polijetanje sa vrha Bjelašnice 2067mnv sa obilaskom oko planine i slijetanjem na oficijelno sletište Babin do 1250mnv.

⦁ Glavna poletišta 

Međustanica

⦁ Poletište Međustanica (GPS N 43’42.420, E 18’15.790) Sjeverni smjerovi vjetra

⦁ Poletište Vrh Bjelašnice (GPS N 43’42.225, E 18’17.390) Južni i Sjeverni smjerovi vjetra

⦁ Sletište

⦁ Babin do (GPS N 43’42.880, E 18’15.030)

Smještaj

Smještaj je moguć u jednom od nekoliko hotela u Babinom dolu te mnogobrojnim apartmanima ili planinarskim domovima na Bjelašnici ili Igmanu.

Organizator je dogovorio specijalni popust za takmičare sa hotelom Bjelašnica od 40% popusta na redovne cijene za sve koji se prijave na takmičenje najkasnije do 10.08.2018.

Redovne cijene i cijene sa popustom u hotelu Bjelašnica u period takmičenja iznose:

⦁ Jednokrevetna soba 140,00 KM a sa popustom 84,00KM

⦁ Dvokrevetna soba 180,00 KM, sa popustom 108,00KM (54,00KM po osobi)

⦁ Trokrevetna 230,00 KM sa popustom 138,00KM (po osobi 46,00KM)

⦁ Četverokrevetne 250,00 KM sa popustom 150,00KM (po osobi 37,50KM)

U cijenu je uključeno noćenje sa doručkom i korištenjem Wellness&Spa centra.

U cijenu nije uključena boravišna taksa i iznosi 2,00 KM po osobi i danu.

Na www.booking.com naći će te mnogobrojne apartmane ukoliko pogledate Babin do Bjelašnica.

Kampovanje u šatorima je moguće i besplatno je.

TRANSPORT

⦁ Babin do je smješten na Olimpijskoj planini Bjelašnica, udaljenoj 25km Jugo-Zapadno od glavnog grada BiH, Sarajeva. U Babin do je moguće doći asfaltnom cestom iz dva pravca, preko Lukavice i Krupca ako dolazite iz pravca Sarajeva ili Foče ili iz Hadžića.

OPREMA

⦁ Svaki pilot leti na svoju vlastitu odgovornost te je također odgovoran i za vlastitu opremu koja mora ispunjavati sigurnosne uslove. Oprema mora biti u skladu sa nivoom osposobljenosti pilota koji ju leti.

Kaciga kao i rezervni padobran su sastavni dio opreme i obavezni su za sve pilote.

TAKMIČARSKI BROJ

Izvlačenje brojeva će se obavljati slučajnim odabirom.
Takmičarske brojeve koje je obavezno istaknuti na vidno mjesto će obezbjediti organizator

BRZINA VJETRA

Maksimalno dozvoljena brzina vjetra je 7 m/s

PRAVILA PRI POLIJETANJU

Polijetanje vodi i evidentira starter. Redoslijed poletanja je određen startnim brojem takmičara. Takmičar koji poleti bez dozvole startera se diskvalifikuje. Takmičar koji nije spreman za polijetanje ili ne želi da poleti, a po redoslijedu je po rednom broju, gubi prednost za polijetanje. Naknadno polijetanje mu dozvoljava starter prema mogućnostima. Ukoliko takmičar ne startuje iz ličnih razloga, sledi mu maksimalni rezultat serije.

RASPOREĐIVANJE U VAZDUHU I SLIJETANJE

Dužnost takmičara je da ne ometa druge takmičare pri poletanju i konačnom slijetanju. Svako ometanje je povod za diskvalifikaciju. Za vrijeme takmičenja su zabranjeni manevri koji mogu da ugroze takmičare i publiku. Takmičari ili drugi piloti koji lete van konkurencije ne smiju pristajati u prostoru u kome se mjeri rezultat.

POTVRDA REZULTATA, ŽALBE I PROTESTI

Takmičar potvrđuje rezultat pri slijetanju, pošto ga sudija izmjeri i objavi, svojim potpisom.

U slučaju da se sa rezultatom ne slaže (ne potpiše ga), glavnom sudiji podnosi usmeni prigovor. Ukoliko se prigovor ne prihvati, može da podnese pismeni prigovor (protest). Pismeni prigovor se podnosi po završetku serije, a najkasnije 30 minuta po završetku iste. Protest mora biti usmeno najavljen u toku serije, kako ne bi počela sledeća serija, osim u slučaju protesta na ukupne rezultate serije. U njemu opisuje događaj i navodi članove Pravilnika za koje smatra da su prekršeni, zajedno sa svojim prijedlogom. Proteste naslovljava direktoru takmičenja i predaje se zapisničaru. Direktor saziva takmičarski žiri koji odgovara na protest u roku od pola sata. Ako je pilot i tada nezadovoljan rješenjem, može u roku od 15 minuta od dobijanja odgovora takmičarskog žirija na protest, uložiti žalbu tehničkom delegatu, koji sagledava sve činjenice i donosi odluku koja je konačna. Žalba mora biti riješena do početka naredne takmičarske serije, osim ako je žalba uložena zadnjeg takmičarskog dana, kada se mora rešiti u roku od pola sata od podnošenja iste.

Ukoliko je rezultat nepotpisan 30 minuta po završetku serije, rezultat se smatra važećim osim u slučaju kada je uložen protest na isti.

Svaki pilot može uložiti prigovor u roku od pola sata od postavljanja privremenih rezultata na oglasnoj tabli, pismenim putem i predati ga je direktoru takmičenja. Prigovor na rezultate postavljene na oglasnoj tabli može se odnositi isključivo na neslaganje između potpisanog rezultata i rezultata objavljenog na oglasnoj tabli ili na nepravilno obračunate (sabrane) rezultate iz svih održanih serija. Tok rešavanja prigovora u ovom slučaju je isti kao i kod prigovora koje se podnose u toku samog takmičenja.

Taksa za proteste i žalbe po 50 EUR (što znači ako pilot uloži pismeni protest direktoru takmičenja i nakon odgovora želi da uloži žalbu delegatu, mora platiti dva puta po 50 EUR – ukupno 100 EUR).

KOMISIJA ZA SIGURNOST

Komisija za sigurnost uključivat će tri iskusna pilota

TAKMIČENJE

Broj takmičarskih serija državnog prvenstva je 8

Takmičenje je validno je sa kompletne 3 takmičarske serije.

Takmičenje će suditi sudije sa iskustvom. Glavni sudija Franjo Kuzmić HR, već je sudio na Svjetskom prvenstvu 2013 na Bjelašnici.

Pomoćne sudije: Veljko Mastilo, Igor Sabljić, Mirza Hurem, Nermin Žiga

EKIPNA KONKURENCIJA

Ekipa može biti sačinjena samo od članova istog kluba.

Ekipa broji 4 (četiri bilo koja pilota) + 2 (dva pilota juniora ili žene), a 3 (tri) najbolja rezultata se uzimaju u obzir za bodovanje ekipnog rezultata za svaku ekipu po važećem zadatku.

U ekipnom plasmanu nema odbacivanja loših serija.

Ekipa može brojati i više članova od navedenog broja, s tim da vođa tima mora pismeno najaviti prije početka takmičarskog brifinga koji piloti će se rangirati za ekipni plasman. Pismena najava se podnosi delegatu takmičenja, koji na brifingu saopštava navedenu najavu.

NAGRADE

1.mjesto, pojedinačno ukupno – zlatna medalja, diploma, pehar

2.mjesto, pojedinačno ukupno – srebrena medalja, diploma

3.mjesto, pojedinačno ukupno – bronzana medalja, diploma

1.mjesto, državno BiH – zlatna medalja, diploma, pehar

2.mjesto, državno BiH – srebrena medalja, diploma

3.mjesto, državno BiH – bronzana medalja, diploma

1.mjesto, klub– zlatna medalja, diploma, pehar

2.mjesto, klub– srebrena medalja, diploma, pehar

3.mjesto, klub– bronzana medalja, diploma, pehar

STAFF

– Mirvad Zenuni, direktor takmičenja

– Fikret Kadrić, startni maršal

– Jasmin Zajko,  koordinator

– Vladimir Čubak, skorer, obrada podataka

– Franco Kuzmić, glavni sudija

– Veljko Mastilo, pomoćni sudija

– Mirza Hurem, pomoćni sudija

– Igor Sabljić, pomoćni sudija

– Nermin Žiga, pomoćni sudija

– Durmo Edin, obezbjeđenje sletišta

– Pezo Adnan, tehnička podrška

– Zukić Irhad, tehnička podrška

– Mirsad Omerbašić, tehnička podrška

– Almir Manjo, tehnička podrška

– Gordan Mašović, tehnička podrška

– Semir Sulja, tehnička podrška