Dokumenti

Priručnik za korištenje terena za slobodno letenje Bjelašnica

prirucnik-bjelasnica-2016

img_3080

 

Sarajevo, Oktobar 2016.

xs-logo-lres

PRIRUČNIK ZA KORIŠTENJE TERENA ZA SLOBODNO LETENJE “BJELAŠNICA”

Extreme Sport Club, Iza gaja 8, 71000 Sarajevo. Tel.: +387 33 571 300, Fax: +387 33 571 301, GSM. +387 62 990 900.
ID br. 4201262300005,
Br. rješenja: 04-05-2-395/00 Fed. Min. Pravde. Racun br. 1401051130003180 SberBank
e-mail: [email protected] web: www.extremesport.ba

OPERATOR LETILIŠTA:

EXTREME SPORT CLUB SARAJEVO

KONTAKT OSOBE:

MIRVAD ZENUNI
JURAJA NAJTHARTA 8, 71000 SARAJEVO BR.TEL. 062 990 900
EMAIL: [email protected] 

FIKRET KADRIĆ KODŽINA 6, 71000 SARAJEVO BR. TEL. 061 319 637
EMAIL: [email protected] 

SVI KORISNICI TERENA ZA SLOBODNO LETENJE BJELAŠNICA, DUŽNI SU DA SE PRIDRŽAVAJU OVOG PRIRUČNIKA.

Mirvad Zenuni Extreme Sport Club Sarajevo

 

PRVI DIO – VOĐENJE I KONTROLA PRIRUČNIKA

1.1. Uvod

Ovaj priručnik je urađen u skladu sa vodiljama za registraciju letilišta i kao takav je usmjeren strukturom koja teži unifikaciji dokumentacije za letjelšta. To je ispravan cilj kojem treba težiti jer svima olakšava korištenje dokumentacije na lakši način uz minimum prilagodjavanja.

1.1.1. Namjena priručnika

Ovaj priručnik je napravljen sa ciljem informisanja zainteresovanih o letjelištu Bjelašnica, davanje osnovnih karakteristika letilišta, i postavljanje pravila korištenja letjelišta.
Rukovodioci ovog letilišta su spremni izaci u susret svim pilotima koji žele da lete na ovom terenu te će pomoći savjetima i organizacijom po potrebi.

1.1.2. Kratak opis dijelova, njihov sadrzaj i primjena

Priručnik je podjeljen na četiri dijela.
U prvom dijelu je postavljena struktura priručnika – sta sadrži, kako se mjenja i dopunjuje i sl.
U drugom dijelu date su karakteristike letjelišta, opis i položaj.
U trećem dijelu su obrađeni detalji vezani za zonu letenja – s obzirom na prirodu letenja paraglidera i zmajeva bez motora, ovaj dio je učinjen što je moguće jednostavnijim i pristupačnijim ovom vidu slobodnog letenja. Posebna pažnja je obraćena na performanse letjelica koje su ograničavajući faktor po pitanju doleta i letenja u vjetar, što nadoknađuju lakoćom manevrisanja i mogućnostima korištenja ekstremno malih površina za polijetanje i slijetanje.
Četvrti dio je zamišljen da obrađjuje razne postupke u slučaju nužde.

1.1.3. Izjava da priručnik sadrži uputstva i procedure kojih se korisnici letilišta moraju pridržavati

Ovaj priručnik sadrži osnovne podatke o letjelištu. Sama priroda slobodnog letenja je takva da je teško i opasno postavljati kruta pravila, posebno po pitanju polijetanja i slijetanja tako da smo to izbjegli što je više moguce. To ne oslobađa korisnike letilišta da primjene svu stručnost i znanje koje posjeduju i koje je zakonom propisano da svoje letenje drže u okvirima sigurnog i odgovornog ponašanja.

Međutim, budući da je samo letjelište pozicionirano u blizini međjunarodnog aerodroma i da se zona letenja nalazi ispod TMA E klase zračnog prostora, ta činjenica je ograničavajuća i mora se poštovati – u ovom segmentu nema fleksibilnosti i međunarodna pravila zračnog saobraćaja ne smiju biti ugrožena! Ako potencijalni korisnik nije siguran u poznavanje istih može se obratiti iskusnijim kolegama i aeroklubu Extreme Sport za pomoć oko upoznavanja sa terenom i ograničenjima.

1.1.4. Procedura za letenje u kontrolisanoj zoni

Zabranjeno je letjeti u kontrolisanoj zoni bez najave i odobrenja.
U slučaju potrebe za prelet kroz kontrolisanu zonu, obavezna je najava kontrolnom tornju na broj telefona 033 457 140.

1.2. Sustav dopuna i izmjena

Redni br. izmjene

Broj strane na kojoj je izmjena

Datum

Kratki opis

izvrsio/ovjerio

komentar

1.2.1. Dostupnost i distribucija priručnika

Priručnik ce biti dostupan on-line za download svim zainteresovanim (javna distribucija) na zvaničnoj stranici aerokluba Extreme Sport (www.extremesport.ba). Tokom priprema, takmičenja i obuke jedan printani primjerak mora biti prisutan i svim učesnicima dostupan na letjelištu te u klupskoj kolibi Extreme Sport na Bjelašnici u Babinom dolu.

1.2.2. Dopunjavanje i azuriranje priručnika, uvjeti kada se izvodi, ko je odgovoran za unošenje dopuna i izmjena

Svi primjećeni nedostatci u priručniku treba neodložno da se prijave odgovornoj osobi na mail: [email protected] nakon čega ce uži krug iskusnijih pilota aerokluba Extreme Sport odlučivati da li je primjedba osnovana i ako jeste, na koji način se situacija moze prevazići. Ukoliko se iznađe rjesenje, išto ce se oblikovati u vidu dodatka priručniku ili revidirane verzije priručnika te poslati u BHDCA na odobrenje. Nakon odobrenja od strane BHDCA isti ce se dodati priručniku i distribuirati na odgovarajući način.

1.2.3. Način dostavljenja dopuna i izmjena

Na web strani operatera će uvjek biti dostupna za download zadnja (update-irana) verzija priručnika.

DRUGI DIO – NAMJENA, POLOZAJ I OPIS LETJELIŠTA

2. Namjena letjelišta

Letjelište Bjelašnica je prvenstveno namjenjeno za slobodno letenje paraglider-a. Letjelište Bjelašnica se može koristiti i za letenje zmajeva bez motora uz napomenu da na poletištima nema rampi i da je većina sletišta kratka sa promjenjivim vjetrovima na sletanju uz primjetne tendencije smicanja vjetra (u mikro iznosima bitnim samo za zmajeve i paraglidere) te stoga zmajevi moraju pristupiti letenju na ovom letjelištu uz krajnji oprez.

Također, letjelište se može koristiti i za polijetanje i letenje paramotorom. Polijetanje je moguće u Babinom dolu iz više pravaca u zavisnosti od smjera vjetra koji puše te sa asfaltiranog parkinga u pravcu Istoka ukoliko je Istočni pravac vjetra.

screen-shot-2016-11-13-at-01-14-52

2.1. Položaj letjelišta od najbližeg naseljenog mjesta

Letjelište se nalazi na planini Bjelašnica, u sklopu zimskog centra Babin do. Postoje dva glavna sletišta i nekoliko livada koje mogu poslužiti kao alternativna sletišta: Na sjevernoj strani u Babinom dolu je sletište je na livadi pored Beneton centra i polazne stanice trosjeda.

Babin do, sletište. N 43°42.875, E 18°.17.020, visina 1270 m.

Sletište je prilično veliko pa je pogodno i za početnike. Širina sletišta u gornjem dijelu je 100 m a u donjem dijelu oko 75 m.Dužina sletišta je 300 m.

Mjere opreza u slučaju vjetra Sjevernih smjerova na sletištu, preko 5-6 m/s, preporučujemo vam slijetanje bliže padini (skijaškoj stazi) tj ne smijete ići na slijetanje prema kraju sletišta zbog mogućnosti rotora koji se formira preko novosagrađenih hotela.

screen-shot-2016-11-13-at-01-09-17

Alternativno sletište Ivanovo Polje, Južna strana Bjelašnice

Na južnoj strani nalazi se i alternativno sletište na livadi ispod vrha Bjelašnice, a iznad sela Lukavac.

Sletište (Južna strana) Ivanovo polje. N 43°41.280, E 18°15.463, visina 1500 m

Veličina sletišta je otprilike 100×100 m.

Prilikom slijetanja u Ivanovo polje u slučajevima vjetra preko 5 m/s treba obratiti pažnju na rotor od brda Mali Šiljevac koje se nalazi ispred sletišta ka Jugu, što znaci da trebate planirati slijetanje malo dalje od njega tj bliže padini sa koje ste poletjeli.

Poletišta – startovi

1) Trosjed – livada iznad krajnje stanice trosjeda pogodna za uzastopno polijetanje preko 15 paraglidera. Orjentacija polijetanja N. Nije naročito pogodno za zmajeve radi manjeg nagiba padine. Na karti označeno sa 2.

Poletište Trosjed, N 43°42.520, E 18°16.205, visina 1680 m.

Na start se dolazi terenskim vozilom ili ski liftom trosjedom u zimskom periodu. Polijeće se sa većeg travnatog terena orijentisanog ka Sjeveru. U slučaju Istočnog vjetra u neposrednoj blizini od 200 m. postoji jos jedan start koji je orijentisan ka Istoku te taj start – poletište nazivamo Trosjed Istok.

Poletište Trosjed Istok koordinate 43° 42.482’N, 18° 16.357’E

U zimskom periodu u toku skijaške sezone ne smijete širiti opremu za polijetanje sa sredine staze. Svojim aktivnostima ne smijete ometati skijaše u skijanju. Ima dovoljno prostora da raširite opremu te startate sa polijetanjem ako se pozicionirate ispod šume u desnu stranu gledajući niz padinu a slijetati možete na sredinu sletišta u Babinom dolu jer tu je najravniji dio i nema skijaškog prometa

2) Dvosjed – livada pored i ispod krajnje stanice dvosjeda. Orjentacija Sjevero-Istok. Pogodan za polijetanje više paraglidera uzastopno. U toku letačke sezone ovaj start se jako rijetko koristi obzirom da je Međustanica mnogo komotnija, sigurnija i bolja za polijetanje.
Start Dvosjed se obično koristi u zimskom periodu ukoliko se odlučite za vertikalni transport ski liftom Dvosjedom koji izlaznom stanicom pristaje neposredno u blizini poletišta Dvosjed.

Dvosjed koordinate 43° 42.379’N, 18° 16.154’E

3) Međustanica – livada pored bivše međustanice trosjeda. Ima tri padine orijentacije NNW, N i NNE. Poletište je veoma prostrano i jedno je od omiljenih poletišta mnogobrojnih pilota. Veoma je pogodno za početnike i veliki broj Sarajevskih pilota upravo sa ovog poletišta je odletjeo svoj prvi visinski let. Na poletište je moguće doći terenskim automobilom iz dva pravca, makadam cestom uz padinu ili makadam cestom koja se spušta sa vrha Bjelašnice. Od 2017 godine, odlukom Kantonalnih vlasti, predviđen je ski lift “šestosjed” kojem će izlazna stanica biti u blizini poletišta.

Poletište Međustanica. N 43°42.400, E 18°15.960, visina 1830 m.

4) Vrh Bjelašnice pored Meteorološke observatorije, često se zove i heliodrom radi starog helipada EUFOR-a. Sa vrha Bjelašnice moguće je polijetati po vjetru svih Sjevernih Južnih smjerova, N, NE, NW, S,SW,SE. i može se koristiti za uzastopna i paralelna polijetanja više paraglidera.

Vrh Bjelašnice, Sjeverni start. N 43°42.240, E 18°.15.420, visina 2068 m. Vrh Bjelašnice Južni Start. 43° 42.157’N, 18° 15.564’E, visina 2015 m.

Na vrh je moguće doći terenskim vozilom, makadam cestom koja se penje serpentinama Južne padine. Potrebno je 30-40 minuta od Babinog dola do Vrha vozilom ili ako ste raspoloženi za pješaćenje do vrha je moguće doći za 2 sata hoda (važi za one koji su u odličnoj fizičkoj formi). Start je okrenut na Sjevero-Istočnu stranu. Može se polijetati sa smjerovima vjetra od Sjever- Sjevero-Zapad pa do čistog Istoka.

Moguče je polijetati sa kamenitog ravnog platoa, sa nekoliko ravnih travnatih dijelova ili sa strme travnate padine. Nije previše zahtjevno tako da i početnici mogu naći svoj komad terena za polijetanje.
Ako puše vjetar Južnih smjerova, iskusniji piloti mogu startati ispod meteorološke stanice Opservatorija sa Južne strane dok manje iskusni piloti trebaju prošetati 200 metara na Istok- Jugo-Istok, tu će naći travnati prostor gdje se moze raširiti par krila.

2.2. Oblik, veličina, granice i karakteristike terena na i oko letjelišta

Bjelašnica je planina u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno od grada Sarajeva i za samo pola sata vožnje automobilom od grada stižete u Babin do. Babin do je polazna tačka vertikalnih ski transporta za skoro sve skijaške staze a ujedno i registrovano paraglajding sletište. Na najvišem dijelu (2067m nadmorske visine) 1894.god. podignuta je meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. Sam vrh je po tome i dobio ime Opservatorija a sama planina po bjelini kamena i snjegovima koji se zadržavaju na vrhovima i do augusta mjeseca. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 4m visokim snijegom.

U okviru XIV Zimskih olimpijskih igara, koje su se dijelom odvijale i na ovom prostoru, izgrađene su staze za spust, slalom, veleslalom, staze za biatlon i skakaonice, tako da su stvoreni uslovi za izvanrednu zimsku rekreaciju.
Teren je na sjevernoj strani planine u obliku livadskih i šumskih padina planine. Startovi na sjeveru gledaju na Planinu Igman iza koje su međunarodni aerodrom Sarajevo i sam grad (udaljeni >13km na NNE).

Na južnoj strani nema puno šume, vrh je travnata golet sa malo kamenja. Glavno južno sletište se nalazi na livadi ispod vrha, ograničeno sa dva grebena prema selu Lukavac. Takođe nema visokog rastinja.
Kod sela Lukavac Donje sletište za juzni start postoje livade koje su ograđene bodljikavom žicom pa je potrebno paziti prilikom slijetanja.

2.3. Meteorološke karakteristike i meteorološki minimumi na letjelištu

Prilikom slijetanja u Ivanovo polje u slučajevima vjetra preko 5 m/s treba obratiti pažnju na rotor od brda Mali Šiljevac koje se nalazi ispred sletišta ka Jugu, što znaci da trebate planirati slijetanje malo dalje od njega tj bliže padini sa koje ste poletjeli.

Ako se prilikom polijetanja sa Južnog starta odlučite za slijetanje u Babin do (sletište Sjever) , čak i u danima bez termičkih dizanja, zaobići planinu je takodje moguće i sa krilima DHV 1 kategorije (sporijijm krilima sa manjom finesom). Prilikom obilaska Istočne padine u slučajevima jačeg vjetra sa Jugo-Zapada, treba paziti na mogućnost rotora pa je poželjno za neiskusnije da se malo odmaknu od padine. Isto važi i ako jedrite Sjevernu padinu sa jačim Sjevernim vjetrom, ne zavlačite se previše u klanac sa Istočne strane zbog mogućnosti Venturijevog efekta.

Posebne mjere opreza u vrijeme najjaće termike!

Ne preporučujemo letjeti pilotima sa manjim iskustvom u doba dana kada je termika najjača (podne kada Sunce najviše sja) jer su zabilježena termička dizanja i preko 12 m/s te žestoke turbulencije. Poseban oprez savjetuje se prilikom slijetanja u danima kada je primjetna veća turbulencija zbog mnogobrojnih “termičkih okidača” koji uzrokuju turbulencije iznad sletišta.

2.4. Vizuelna, navigazijska i komunikacijska sredstva na letjelištu

U toku organizovanog letenja na poletištima i sletištima su postavljene vjetrulje (kobasice) kao pokazivači brzine i smjera vjetra.
Na startovima se stalno nalaze i trake za pomoć u polijetanju (trajnija zamjena za vjetrulje) koje se redovno održavaju (mjenjaju – postavljaju nove).

Prilikom održavanja takmičenja, uvjek se obezbjedi više anamometara – na svakom startu po jedan plus jedan na slijetanju radi preciznije i zvanične kontrole brzine vjetra.
Ostvarena je dobra saradnja sa opservatorijom i oni na zahtjev obezbjedjuju informacije o brzini i smjeru vjetra na vrhu Bjelašnice.

2.5. Objekti, sredstva i instalacije na letjelištu

Na samom letjelištu postoje žičare – trosjed i dvosjed, koje se koriste za izlazak na start kada su u funkciji. One su vlasništvo i odgovornost firme ZOI 84.
Na vrhu Bjelašnice je instalirana zgrada meteorološke opservatorije koja nije u sklopu letjelišta niti je odgovornost aerokluba Extreme Sport.

Pored par makadamskih puteva kojima se može doći u blizinu poletišta, i par ski liftova koji su neuupotrebljivi za letenje ne postoje druge instalacije na letjelištu Bjelašnica.

2.6. Oprema na letjelištu spasilačka, vatrogasna, medicinska, meteorološka i dr.

Na letjelištu Bjelašnica nije postavljena vatrogasna oprema. U sklopu Organizacije ZOI 84 oni raspolažu sa nešto vatrogasnih aparata i sl. Ali to nije bitno za letjelište zbog same prirode letjelica i te vrste letenja – nema motora, goriva, maziva i izvora toplote koi bi uzrokovali požar niti se letjelice mogu zapaliti normalnom upotrebom.

Medicinska služba je organizovana zimi od strane ZOI 84 a ljeti samo za vrijeme takmičenja i na poziv. Pošto služba nije u sastavu letjelišta, vrsta, kapacitet i oprema je stvar dogovora za svaki pojedinacni slučaj (po potrebi).

Po pitanju meteorološke opreme situacija je sljedeća:
U toku organizovanog letenja na poletištima i sletištima su postavljene vjetrulje (kobasice) kao pokazivači brzine i smjera vjetra.
Na startovima se stalno nalaze i trake za pomoć u poljetanju (trajnija zamjena za vjetrulje) koje se redovno održavaju (mjenjaju – postavljaju nove).
Prilikom održavanja takmičenja, uvjek se obezbjedi više anamometara – na svakom startu po jedan plus jedan na slijetanju radi preciznije i zvanične kontrole brzine vjetra.
Ostvarena je dobra saradnja sa opservatorijom i oni na zahtjev obezbjeđuju informacije o brzini i smjeru vjetra na vrhu Bjelašnice. Ovo je rezultat dobre suradnje i nije u sklopu samog letjelišta.

2.7. Služba kontrole letenja

Služba kontrole letenja nije primjenjiva za ovaj tip letjelišta i vrstu letenja. Leti se u G sloju, iznad kojeg je E sloj od TMA Sarajevo tako da kontrola letenja nema ni nadleznost za zračni prostor u kojem ce se letenje obavljati. U slučaju da se organizuje takmičenje u preletu i da su veće visine potrebne (zalazak u E sloj) tražit ce se odobrenje za taj dan/te dane i izuzeće dijelova prostora u kojima će se takmičenje održavati.
AKL Sarajevo je najbliža nadležna služba kontrole letenja

2.8. Kontrola divljači i ptica na letjelištu

Letjelište je dio javnih površina u okviru planine Bjelašnica i Igman (neka od sletišta – Veliko polje…), nije ograđjeno (niti je to moguće) pa nije moguće kontrolirati kretanje divljači. Sva poletište i sletišta se nalaze na mjestima upotrebljavanim od strane javnosti tako da divljač ne zalazi na te prostore i nisu zabilježeni problemi te vrste (u toku korištenja prostora za letenje paraglidera).

Što se tiče ptica, nisu zabilježeni incidenti, posebno zbog prirode letenja paraglidera i zmajeva koji se kreću istim ili manjim brzinama tako da je izbjegavanje lako i skoro neporebno.

2.9. Kretanje osoba i vozila na letjelištu

Na poletištima se ne koriste vozila – ista su vozilima uglavnom nedostupna radi konfiguracije terena. Na sletištima moze biti parkiranih i sporokrećućih vozila (malog intenziteta). Kretanje vozilima je uglavnom ograničeno što obezbjedjuje ZOI 84 – firma koja koristi prostor i održava skijališta.

2.10. Druge službe i servisi na letjelištu

Na letjelištu ne postoje organizovane službe i servisi za letenje osim za vrijeme takmičenja kad se organizuju takve sluzbe koje ce osigurati propisno i nesmetano odvijanje takmičenja.

2.11. Ograničenja i zabrane na letjelištu

Na letjelištu Bjelašnica se, bez odobrenja nadležnih vlasti i obavještenja službi AKL Sarajevo ne smije letjeti preko 300m iznad vrha Bjelašnice u krugu od osam kilometara (dakle letjeti isključivo u G sloju), i treba voditi računa da se i izvan tog kruga ne probije donja granica E sloja TMA Sarajevo.

2.12. Održavanje letjelišta: planovi, pregledi, opravke i održavanje površina za kretanje letjelica

Površine za polijetanje i slijetanje su samoodržavajuće (prirodne livade i padine) i nije ih potrebno održavati osim čuvanja okoliša i sakupljanja otpadaka – što je svaki letač dužan da čini savjesno i odgovorno.
Organizacija ZOI 84 povremeno vrši radove na i u okolini uzletišta i sletišta u cilju održavanja i unapređenja ski staza, ali na to aeroklub Extreme Sport nema uticaja i radovi uvjek idu u korist samog letilišta (bolji prilazni putevi, pokošena trava i sl.).

Prije održavanja takmičenja aeroklub Extreme organizuje košenje trave ako je to potrebno (u zavisnosti od godišnjeg doba i visine trave).

TREĆI DIO – ZONA LETJELIŠTA I POSTUPCI ZA LETENJE 3. Granice zone letjelišta

Zona (ZL) letilišta definisana je poligonom sa sljedecim tačkama i koordinatama koje su prikazane u smjeru kretanja kazaljke na satu:
(43° 47.140’N, 18° 16.409’E); (43° 42.926’N, 18° 23.496’E); (43° 38.860’N, 18° 22.404’E); (43° 39.008’N, 18° 13.187’E); (43° 43.519’N, 18° 10.479’E).

3.1. Zone na letjelištu: pilotažne zone, zone za jedrenje, zone čekanja, zone za probne letove, zone za akrobatsko letenje, zone za grupno letenje, zona padobranskih skokova, zona za modelarske aktivnosti, zabranjene zone i dr.

Zona letenja na Letjelištu Bjelašnica se proteže od Južne strane Igmana do sela Lukavac na južnoj strani Bjelašnice, na zapad do Malog polja na Igmanu i na istok do sela Dejčići.
Nisu definisane posebne zone.

3.2. Školski krug

Školski krug se uglavnom ne koristi ni za sjeverno sletište ni za oba južna radi ograničenja konfiguracije tla na sletištu (zavjetrinske strane i mogućnosti rotora i turbulencije u zavjetrini). Uglavnom se visina pred sletanje u Babin do gubi osmicama (snake aproach) uz padinu skijališta pored trosjeda. Kod jačeg sjevernog vjetra opasno je prilaziti suprotnoj strani uz objekat Beneton radi moguće turbulencije i rotora.

Na južnom sletištu se koristi isti obrazac osmica i slijeće se na sredinu livade (pored ukopa za tenk) a nikako se ne prilazi grebenima koji su prema selu Lukavac (opet radi rotora mada nisu izraženi radi oblosti samih grebenova).

3.3. Vanredni postupci, način obavještavanja i izvještavanja

U slucaju nesreće obavjestiti:

  1. a)  Hitna pomoć Sarajevo, telefon 124, 033/611-111
  2. b)  MUP PU Trnovo, telefon 033/439-173
  3. c)  BH DCASarajevo, telefon 035/921-222Dati uzrok nesreće, poziciju i posljedice.

ČETVRTI DIO – PLAN ZA IZVANREDNE SITUACIJE NA LETJELIŠTU

4. Rukovođenje izvanrednim situacijama na letjelištu: odgovorne osobe, organizacije i sredstva koja se angažuju, način pozivanja i angažovanja, brojevi telefona, operativni centar za upravljanje kriznom situacijom

Na letjelištu nisu organizovane službe za izvanredne situacije niti se organizuju za vrijeme običnog – rutinskog letenja.
Za vrijeme takmičenja se takve službe organizuju – uglavnom gorska služba spašavanja, hitna pomoć i sl. Za svako takmičenje se izdaje posebno uputstvo – papir sa navođenjem sluzbi i kontakt telefona – u zavisnosti od organizovanih sluzbi. Za veci dogadjaj (međunarodno takmičenje, veliki slet i sl.) se organizuje i više pratećih sluzbi. Za komunikaciju u tim slučajevima se pored mobilnih telefona koriste radioamaterske stanice, skoro isključivo u 2m bandu (uobičajeni oblik komunikacije u paraglidingu).

Operativni centar za upravljanje kriznom situacijom se formira po potrebi (za vrijeme takmičenja, kad situacija nastane da je takav organ potreban itd.) od iskusnih članova aerokluba Extreme Sport i vanjskih saradnika (predstavnik gorske službe spašavanja, predstavnik medicinske jedinice i sl.). Klub Extreme Sport Sarajevo ima potpisan sporazum o uzajamnoj saradnji sa “Gorskom SLužbom Spasavanja Novi Grad Sarajevo”.

4.1. Procedure za djelovanje u izvanrednim situacijama:

1) postupak i način uzbunjivanja
2) izvanredne situacije za letjelicama na zemlji i u zraku
3) nesreće za letjelicama na letjelištu i van letjelišta
4) požar na letjelištu
5) elementarne nepogode: zemljotres, poplava, oluja i dr.
Zemljotres nema uticaja na letilište, poplave ne može biti na Bjelašnici, za vrijeme oluje svo letenje se prekida (u paraglidingu obavezno)

Extreme Sport Club, Iza gaja 8, 71000 Sarajevo. Tel.: +387 33 571 300, Fax: +387 33 571 301, GSM. +387 62 990 900.
ID br. 4201262300005,
Br. rješenja: 04-05-2-395/00 Fed. Min. Pravde. Racun br. 1401051130003180 SberBank
e-mail: [email protected] web: www.extremesport.ba